Głód jest palącym problemem w Stanach Zjednoczonych. Przed pandemią koronawirusów był to problem narastający, a teraz zbliża się do punktu kryzysowego. Dziennikarz New York Times David Gelles przeprowadza wywiad z Claire Babineaux-Fontenot, która kieruje organizacją non-profit Feeding America, ogólnokrajową siecią ponad 200 banków żywności, o jej misji dostarczania żywności głodującym Amerykanom. Po udanej karierze korporacyjnej Babineaux-Fontenot uczyniła swoją misją, z pomocą hojnych darczyńców, wyeliminowanie głodu – problemu, o którym dowiedziała się jako dziecko.
Opracowanie zostało przetłumaczone maszynowo (przepraszamy za błędy) jako materiał na nasze szkolenia z przywództwa.
Take-Aways
- Prezes Zarządu Feeding America Claire Babineaux-Fontenot dorastała w domu, w którym mieszkało ponad 100 dzieci.
- Zawsze była świadoma wpływu nierówności, ubóstwa i głodu.
- Jeszcze przed pandemią koronawirusów Stany Zjednoczone miały problem z głodem. Dziś, w obliczu ogromnego bezrobocia, zapotrzebowanie na żywność jest przytłaczające.
- Głód jest nie tylko objawem, ale i przyczyną innych problemów, które wpływają na zdrowie, dobrobyt i edukację.
Podsumowanie
Prezes Zarządu Feeding America Claire Babineaux-Fontenot dorastała w domu, w którym mieszkało ponad 100 dzieci.
Kiedy Claire Babineaux-Fontenot była dzieckiem w środkowej Luizjanie, jej rodzina dzieliła swój dom z ponad setką „rodzeństwa”, z których część urodziła się w rodzinie, część została adoptowana, a wiele przebywało w rodzinach zastępczych. Różnica, jaką jej rodzice wnieśli w życie tych wszystkich dzieci, pomimo własnych skromnych dochodów i braku wykształcenia, na zawsze zaimponowała Babineaux-Fontenot. Widziała na własne oczy, jak brak bezpieczeństwa żywnościowego niszczy dzieci i jak dostęp do żywności może ożywić człowieka w ciele i duchu. Zauważa, że teraz, w czasie pandemii, widok „100 000 ludzi” czekających na parkingu na jedzenie uświadamia jej nadzwyczajny charakter sytuacji.
Zawsze była świadoma wpływu nierówności, ubóstwa i głodu.
Babineaux-Fontenot, która ukończyła studia z zakresu podatków i prawa, przez 13 lat była czołowym kierownikiem w Walmarcie, ale nigdy nie zapomniała lekcji z młodości. Przeżycie raka w 2015 roku było przełomowym momentem w jej życiu. Postanowiła poświęcić swoją karierę zawodową, aby zmienić życie dzieci, takich jak jej liczni bracia i siostry. Dlatego Babineaux-Fontenot została dyrektorem generalnym Feeding America, organizacji non-profit, która nadzoruje ponad 200 banków żywności.
Jeszcze przed pandemią koronawirusów Stany Zjednoczone miały problem z głodem. Teraz, w związku z ogromnym bezrobociem, zapotrzebowanie na żywność jest ogromne.
Przed pandemią około 37 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych było pozbawionych bezpieczeństwa żywnościowego. Zamknięcie szkół dotknęło kolejne 22 miliony dzieci, które w ciągu dnia szkolnego otrzymywały darmowy lub niskopłatny lunch. Od kwietnia 2020 roku wiele milionów wcześniej zatrudnionych Amerykanów na wszystkich poziomach dochodów nie ma już pracy. Bezrobocie powoduje wzrost liczby osób, które nie są w stanie zapewnić sobie bezpieczeństwa żywnościowego. Ogólnie rzecz biorąc, zapotrzebowanie w bankach żywności wzrosło o 60%. Około 40% osób, którym banki żywności służą, po raz pierwszy korzysta z usług takich organizacji.
„I chociaż mamy wyobrażenie, że ktoś, kto nie ma bezpieczeństwa żywnościowego, jest bezdomny, to jednak brak bezpieczeństwa żywnościowego występuje wśród osób, które pracują na pełen etat, a niektóre z nich mają więcej niż jeden etat. Tak było przed pandemią”.
Zarządzanie usługami banków żywności podczas pandemii jest ogromnym wyzwaniem. Feeding America zmobilizował się, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu, z pomocą hojnych darowizn, w tym 100 milionów dolarów od Jeffa Bezosa, założyciela firmy Amazon. Bazując na osiągnięciach Feeding America i rozległej sieci kontaktów, Bezos wierzył, że jest to organizacja najlepiej przygotowana do zaspokojenia potrzeb związanych z kryzysem i że będzie miała największą wiedzę, jak właściwie wykorzystać jego darowiznę.
Głód jest nie tylko objawem, ale i przyczyną innych problemów, które wpływają na zdrowie, samopoczucie i edukację.
Brak bezpieczeństwa żywnościowego jest przeszkodą dla pozytywnych wyników zdrowotnych i ostatecznie negatywnie wpływa na gospodarkę USA. Kraj musi poradzić sobie z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, aby poprawić wyniki edukacyjne dzieci.
„Kiedy ludzie mają stały, przewidywalny dostęp do pożywnych produktów żywnościowych, wynika z tego tak wiele pozytywnych rzeczy”.
Na szczęście w Feeding America wzrosła liczba darowizn, ponieważ ludzie i korporacje wychodzą naprzeciw kryzysowi. Departament Rolnictwa USA zgodził się na poluzowanie przepisów, aby pomóc. W całym 2019 roku organizacja Feeding America wyprodukowała 4,5 miliarda posiłków; od 1 marca do 24 maja 2020 roku organizacja wyprodukowała 1,3 miliarda posiłków. Jej prognozy wskazują na niedobór ośmiu miliardów posiłków w zaspokajaniu potrzeb ludzi do końca roku. Ale Babineaux-Fontenot jest zdecydowana. Uważa, że likwidacja głodu w Ameryce to „maraton, a nie sprint”.
Organizacja Feeding America utworzyła fundusz COVID-19, który w całości przeznaczony jest na dostarczanie żywności lokalnym społecznościom w czasie pandemii. Organizacja charytatywna nie przeznacza żadnej z tych darowizn na koszty administracyjne. W czasach kryzysu ludzie chcą się włączyć i pomóc w zmianie.
O autorze
Dziennikarz biznesowy David Gelles pisze kolumnę „Corner Office” dla The New York Times.
